Skriva út
Lagt út: 08.10.2013

Játtan til post.doc. frá Det Frie Forskningsråd

Jógvan Magnus Haugaard Olsen, ph.d, hevur júst fingið játtað 1.760 tkr. frá Det Frie Forskningsråd til eina post.doc. verkætlan innan telduviðgjørda lívalisfrøði og lívevnafrøði. Verkætlanin kallast “Spectral tuning of light-sensitive proteins”.

Jógvan Magnus Haugaard Olsen er í starvi á Institut for Fysik, Kemi og Farmaci á Syddansk Universitet. Í 2012 vardi hann ph.d. ritgerð við heitinum “Development of Quantum Chemical Methods towards Rationalization and Optimal Design of Optically Active Proteins”

Verkætlanarlýsing av fi.dk
Optogenetik er en revolutionerende ny teknik, som har givet forskere nye muligheder for at udforske nogle af biologiens fundamentale processer. Den er anvendt indenfor hjerneforskning hvor den har givet ny indsigt i nogle af hjernens funktioner helt nede på celleniveau, men er også ved at blive populær indenfor andre områder. Der bruges specielle lys-følsomme proteiner, såkaldte channelrhodopsiner, som indkorporeres i cellevæggen med genetisk manipulation. Disse proteiner gør at man kan tænde og slukke cellens funktion ved hjælp af lys med specifikke bølgelængder. Optogenetikken er stadig i en tidlig udviklingsfase hvor der er brug for nye og forbedrede lysfølsomme proteiner. For eksempel for at kunne lave bedre eksperimenter hvor man kombinerer aktivering af forskellige celletyper har man brug for lys-følsomme proteiner der aktiveres ved forskellige bølgelængder. Den traditionelle metode til udvikling af nye proteiner er en omstændig og ressourcekrævende proces. Disse problemer kan med stor fordel løses med computermodellering. Ved at anvende modeller baseret på kvantemekanik kan man undersøge og forudsige hvilke mutationer der kan føre til proteiner med nye egenskaber. Formålet med dette projekt er at udvikle effektive computer-baserede modeller og værktøjer til at skabe nye lys-følsomme proteiner som vil kunne anvendes i optogenetikken.

Les um Jógvan Magnus Haugaard Olsen í Heilagrunninum